Karibian alueen ja Väli-Amerikan ruokakulttuuri

Tässä keittokirjassa yhdistämme Väli-Amerikan ja Karibian alueiden ruokakulttuurit. Niitä yhdistävät eksoottiset hedelmät ja voimakkaat mausteet kuten chili. Voimakkaita mausteita suositaan makeiden hedelmien vastapainona. Ruoka on kasvis- ja viljapainotteista. Kaloja, äyriäisiä, possun- ja kananlihaa syödään salaattien ja riisin kanssa pieninä annoksina. Alueiden ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet intiaanit, joilta tulevat esim. kaakao, bataatti, avokado ja maissi. Siirtomaavallan aikana espanjalaiset, portugalilaiset ja ranskalaiset toivat mukanaan omat ruoka-aineensa kuten sipulin, valkosipulin ja riisin. Afrikkalaisilta orjilta taas periytyvät mm. maniokki, jamssi ja okra. Ruoka on värikästä ja sen esillepano selkeää. Ruoka valmistetaan padoissa, uuneissa ja usein myös avotulella, kuten esim. vartaassa hiilloksella kypsennetty possu. Monet tunnetut kala- ja äyriäisruoat ovat kotoisin tältä ruokakulttuurin alueelta. Ceviche on limemehulla raakakypsytettyä kalaa, jota mm. Perun rannikolla syödään yleisesti. Katkarapuja tarjoillaan niin kylmissä ruoissa kuin grillissä paistettuina.
Karibiansaarten ruokakulttuuriin kuuluvat ehdottomasti hedelmät kuten banaani, mango ja kookos. Niitä käytetään sellaisenaan jälkiruokana ja välipalana tai niistä valmistetaan lisukkeita lämpimälle ruoalle. Esimerkiksi kookosmaitoa ja -hedelmälihaa käytetään kastikkeissa, ja banaania paistetaan lihan ja kalan lisukkeeksi. Ruokajuomana on vesi, olut tai virvoitusjuomat. Rommi on peräisin Karibian alueelta ja sitä valmistetaan sokeriruo’osta. Rommi jaotellaan tummaan ja vaaleaan rommiin. Tummaa juodaan sellaisenaan kuten konjakkia ja vaaleaa käytetään drinkkeihin. Maailmankuuluja rommidrinkkejä ovat mm. Mojito, Daiquirit, Cuba Libre ja Pina Colada.

Meksikolaista perusruokaa ovat maissista tai vehnästä valmistetut tortillat, burritot ja tacot. Erilaisilla täytteillä täytettyjä maissitortilloja syödään päivän jokaisella aterialla. Hedelmistä suosittuja ovat avokado ja sitrushedelmät, erityisesti lime. Chili yhdistetään meksikolaiseen ruokaan ja varsinkin tomaattipohjaiset chilikastikkeet ovat maailmankuuluja. Liha-, kana- ja kalaruokien kastikkeiden tulisuus vaihtelee, ja ne tarjoillaan yleensä erikseen. Meksikolainen alkoholijuoma tequila on agaavekasvista uutettu viina, jota käytetään mm. Margarita-drinkkeihin.

Tex-mex on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta ruuasta. Erona on tex-mexin runsas lihan käyttö perusmeksikolaiseen ruokaan verrattuna. Tex-mex ruokaa ovat mm. tortillaruoat kuten fajitas, tostadas, enchiladas, burritot, chalupat ja quesadillat. Näiden kanssa tarjoillaan esim. salsakastikkeita ja guacamolea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *