Itäeurooppalainen ruokakulttuuri

Venäläinen ruokakulttuuri on moninainen ja runsas. Itäeurooppalaiseen ja venäläiseen ruokakulttuuriin kuuluvat uuniruoat ja ruokien hauduttaminen. Ruokaa on valmistettu vuosisatojen ajan puilla lämmitettävässä uunissa sisätiloissa. Padat, paistit, leivät ja erilaiset suolaiset piiraat ja leivonnaiset ovatkin osa venäläistä keittiötä. Venäläiseen keittiöön kuuluvat lisäksi erilaiset keitot, kala- ja sieniruoat sekä leivonnaiset. Keitot ovat perinteisesti sakeita ja ravitsevia. Venäläisiä keittoja ovat mm. kaalikeitto, seljanka ja borssikeitto.

Viljan runsas käyttö näkyy erilaisten puurojen ja leipien suosiona. Vihannesten ja sienten suolaaminen ja hapattaminen kuuluvat venäläiseen keittiöön; näistä esimerkkeinä suolasienet ja -kurkku sekä hapankaali. Suolattuja ja hapatettuja tuotteita syödään myös alkupaloina ennen varsinaista ruokaa. Viljan ohella käytetään hapatettuja maitotuotteita, kuten smetanaa ja rahkaa runsaasti. Myös erilaiset juurekset, punajuuret, sipulit ja kaalit kuuluvat venäläiseen keittiöön.

Venäläisen keittiön leivät, piirakat ja pasteijat ovat levinneet ympäri Itä-Eurooppaa mm. Suomen Karjalaan. Piirakoita on valmistettu avonaisina kuten riisipiirakat ja suljettuina kuten sieni- tai kaalipiirakat. Hiivalla kohotetut leivät eri viljalajeista ja varsinkin ruisleipä ovat osa venäläistä ruokakulttuuria.

Makeat ruuat ja sokerin runsas käyttö ovat saaneet alkunsa tsaarin hovista ranskalaisten keittiömestareiden resepteistä. Pikkuhiljaa herkut levisivät kansan keittiöön. Rahkasta, marjoista ja hedelmistä valmistetut jälkiruoat ovat edelleen suosittuja. Makeat leivonnaiset kuten piirakat marjoista tai kuivista hedelmistä ovat osa venäläistä vieraanvaraisuutta.

Ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet myös ortodoksinen uskonto ja paasto, jonka aikana lihatuotteiden syönti on kiellettyä. Kalalla onkin venäläisessä keittiössä tärkeä merkitys – eikä vain paaston vuoksi. Kalaa suolataan, kuivataan, savustetaan ja valmistetaan uunissa. Liharuuista esimerkiksi stroganoff on edelleen suosittu ruoka kuten erilaiset sashlikvartaatkin.
Venäläiseen kulttuuriin kuuluu vieraanvaraisuus, ja pöytään katetaan kaikki mitä kotoa löytyy: alkupalat vodkaryypyn kera, keitto piirakoiden kera, liha- ja kalaruoat sekä makea jälkiruoka. Ruokajuomana on makea mehu, tee, kotikalja tai vesi. Juhlaruoan kanssa tarjoillaan venäläistä kuohuviiniä ja vodkaa, nykyään myös viiniä. Vierasruokailuun kuuluvat ilo ja maljapuheet, joten juhlaruokailut kestävätkin pitkään. Ruuasta tulee venäläiseen tapaan nauttia ja iloita!

Perinteisiä venäläisiä ruokia ovat mm. blinit kaviaarin kera, pasha ja kulitsa

Lähteet: www.wikipedia.org, www.pirkka.fi, www.venajaseura.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *