Eteläeurooppalainen ruokakulttuuri

Tässä keittokirjassa olemme yhdistäneet Espanjan alueen ja Välimeren alueen ruokakulttuurit eteläeurooppalaiseksi ruokakulttuurialueeksi. Yhteistä näille alueille ovat oliivien ja oliiviöljyn käyttö ruoanvalmistuksessa sekä vehnäleipä ruokapöydässä. Samoin viinikulttuuri yhdistää alueita. Etelä-Euroopassa ruoka ei ole vain elimistön polttoainetta, vaan ruokaan liittyy paljon tunteita. Ystävät ja perheenjäsenet nauttivat yhdessä ruuasta seurustelun lomassa.

Espanjan ruokakulttuuri on erilainen eri alueilla. Vaikutteita espanjalaiseen ruokaan on tullut maureilta sekä Espanjan siirtomaista Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Kaakao, sitruuna ja mausteet kuten chili ovat näistä esimerkkejä. Espanjalaiset arvostavat meren herkkuja, ilmakuivattuja kinkkuja, possunlihamakkaroita ja kananmunapohjaisia jälkiruokia. Espanjaan liitetään tapaskulttuuri. Pieniä kylmiä tai lämpimiä naposteltavia kuten erilaisia oliiveja, kinkkuja ja juustoja syödään alkupalaksi tai näistä koostetaan esimerkiksi lounas. Espanjalaisia ruokia ovat mm. paella, kylmä gazpacho-keitto, perunamunakas ja paahtovanukas. Leivonnaisissa käytetään mauriperinteen mukaisesti hunajaa, manteleita ja sitruunaa.

Välimeren alueen ruokakulttuurille on tyypillistä kalan, neitsytoliiviöljyn, viljatuotteiden, vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja yrttien käyttö ruoanvalmistuksessa. Lihaa syödään harvoin ja vähän, samoin maitotaloustuotteita käytetään vähän lähinnä erilaisten juustojen ja jugurttien muodossa. Raaka-aineet ovat tuoreita, lähellä tuotettuja eikä niitä ole pitkälle jalostettu. Ruokajuomana on viini. Välimeren alueen ruokaa pidetään terveellisenä, ja se on otettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Välimeren maista Italian ruokakulttuuri on levinnyt ympäri maailmaa siirtolaisuuden johdosta. Pizzan ja pastan tuntevat kaikki. Pizza on perinteisesti tehty niistä raaka-aineista, joita on ollut kaapissa. Muita italialaisia ruokia ovat mm. minestronekeitto, lasagne ja risotto erilaisine versioineen. Jälkiruokana syödään sorbettia ja hedelmiä tai maailmankuuluja italialaisia jälkiruokia tiramisua ja pannacottaa.

Kreikkalainen ruoka on tukevampaa kuin italialainen. Kreikassa suositaan tomaatteja, munakoisoa, yrttejä, hedelmiä, mereneläviä sekä sian-, lampaan- ja kananlihaa. Kreikkalaisia juustoja ovat feta ja halloumi, joita käytetään alkupaloina ja salaateissa. Kreikkalaisia ruokia ovat mm. tzaziki (kurkku-jugurttisalaatti), moussaka (munakoisopaistos) ja baklava (filotaikinaleivonnainen). Alkupaloja odotellessa ja niiden kanssa otetaan ryyppy anisviinaa eli ouzoa, ja ruuan kanssa juodaan pihkalla maustettua retsinaviiniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *