Afrikkalainen ruokakulttuuri

Afrikkalainen ruokakulttuuri jakautuu neljään osaan: pohjoiseen, eteläiseen, itäiseen ja läntiseen ruokakulttuuriin. Yhtenäistä kaikille on ruokailutapa. Perinteisesti ruoka syödään sormin samasta astiasta. Riisi tai couscous pyöritetään kädessä palloksi, mikä kastetaan kana- tai lammaspataan. Ruoka-aineina käytetään viljaa kuten hirssiä ja durraa, maissia, riisiä, sipulia, hedelmiä, chiliä ja erilaisia vihanneksia. Lihana käytetään nautaa, lammasta, kanaa ja riistaeläimiä sekä sikaa. Perinteisesti afrikkalainen ruoka on valmistettu ulkona avotulella ja lämminruoka on syöty illalla. Harissa on oliiviöljystä, valkosipulista, chilistä ja juustokuminasta valmistettu seos, jota käytetään yleisesti ruoan maustamiseen. Minttutee kuuluu afrikkalaiseen ruokakulttuuriin.

Pohjoisen-Afrikan ruokakulttuuriin on vaikuttanut islamin uskonto eikä alueella juurikaan käytetä sianlihaa. Vaikutteita on tullut myös Lähi-idästä ja Välimeren alueen maista. Pohjoiselle ovat ominaista ruokien hauduttaminen ja makeat ruuat. Sokeria ja hunajaa käytetään mm. kasvisten makeuttajana ja jälkiruuissa. Alueelle on myös tyypillistä runsas maitotuotteiden käyttäminen. Raaka-aineina käytetään mm. lammasta, taateleita, oliiviöljyä ja sitrushedelmiä. Mausteina suositaan valkosipulia, anista, sahramia, kardemummaa, neilikkaa ja kanelia sekä minttua tuoreena.

Etelä-Afrikan ruokakulttuuriin ovat vaikutuksensa tuoneet aasialaiset ja kiinalaiset kauppiaat sekä eurooppalaiset siirtomaaisännät. Etelässä nautitaan paljon curryruokia, ja raaka-aineina käytetään mm. vihreitä lehtivihanneksia, kassavaa, maapähkinöitä sekä runsaasti lihaa ja sisäelimiä. Eteläiselle alueelle on tyypillistä grillaaminen; ateria voikin koostua pelkästään erilaisista lihoista.

Itäafrikkalainen ruoka valmistetaan vedessä tai kookosmaidossa keittämällä, uppopaistamalla, grillaamalla tai paahtamalla kivillä. Englantilaiset ovat tuoneet omia tapojaan ja ruokiaan siirtomaakauden aikana paikalliseen ruokaperinteeseen. Länsi-Afrikkaan ovat oman ruokaperintönsä antaneet orjakauppiaat, tuoden esim. Karibialta mausteita. Läntiselle osalle tyypillistä ovat erittäin voimakkaat ja tuliset ruuat.
Afrikkalaisia ruokia ovat mm. harira-keitto, sambuusat, ojja lammaspyöryköillä ja bobotie.

Lähde: Janhonen-Abruquah, H., Nevala, R., Ojala, J. & Svensk-Smouni A. 2000. Ruokamatka Afrikkaan. 1. painos. Porvoo: WS Bookwell Oy.