Aasialainen ruokakulttuuri

Aasialainen ruokakulttuuri on hyvin monimuotoinen käsite perinteineen, uskomuksineen ja elämäntapoineen. Aasialainen keittiö on jakautunut laajalle alueelle, ja eri maissa onkin omat ruokakulttuurinsa ja tapansa. Aasialaisen ruokakulttuurin alueeseen kuuluvat mm. Kiinan, Intian, Japanin, Thaimaan ja Vietnamin alueelliset keittiöt. Vaikka jokaisella alueella onkin omat vaikutteensa ja tyypilliset ruokansa, on aasialaisella ruokakulttuurilla yhteisenä piirteenä aasialaisen filosofian ja eri uskontojen vaikutus ruokaan ja ruokailuun. Kaikessa, niin elämässä kuin ruuassakin, pyritään tasapainoon, jotta pysytään terveenä ja saavutetaan pitkä ikä. Ruuan makujen tasapaino muodostuu makean, happaman, suolaisen, tulisen ja kirpeän makujen yhteydestä. Samoin jokaisessa maassa arvostetaan riisiä, ja sitä syödäänkin useilla aterioilla päivittäin.

Riisin ohella kasvikset ovat tärkeitä aasialaisessa keittiössä kuten myös teen juonti.
Aasialainen ruoka valmistetaan pääsääntöisesti nopeasti wokkipannussa. Raaka-aineet pilkotaan pieniksi samankokoisiksi paloiksi, jotta ruoka kypsyy nopeasti ja tasaisesti. Syömäpuikkoja ja lusikkaa käytetään ruokailuvälineinä oikean käden sormien ohella. Aasialaisen keittiön ruokalajit tuodaan yhtä aikaa pöytään, ja jokainen ruokailija voi syödä siinä järjestyksessä kuin haluaa ja mitä haluaa.

Kiinalainen ruokakulttuuri on yksi maailman vanhimmista. Se jakautuu neljään erilaiseen keittiöön: pekingiläiseen, shanghailaiseen, kantonilaiseen ja setsuanilaiseen keittiöön. Jing ja Jang näkyy raaka-aineiden ja mausteiden käytössä tasapainon harmoniana. Monissa ruuissa yhdistyvät hedelmien makeus ja marinoidun lihan kirpeys. Appelsiiniankka, sitruunakana ja mangokana ovat Suomessakin suosittuja annoksia. Kiinalaisia ruokia näiden lisäksi ovat esimerkiksi kevätkääryleet, nuudelikeitto, friteeratut katkaravut ja -kasvikset.

Intialaiseen keittiöön vaikuttaa suurelta osin uskonto. Suurin osa intialaisista on hinduja, jotka eivät syö lihaa, joten ruokavalio on kasvispohjaista. Intialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat vahvat mausteet kuten inkivääri, chilit, korianteri, sinapinsiemenet, juustokumina, sahrami, kurkuma, kaneli, kardemumma, neilikka ja muskottipähkinä. Curryt eli kastikkeet ovat erittäin suosittuja ja maukkaita ruokia. Näiden kanssa tarjolla on usein chutneyta ja pikkelssejä. Intialaiseen keittiöön kuuluvat myös hapanmaitotuotteet, joista jogurttipohjaista lassia käytetään mm. ruokajuomana. Intialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu leipä, jota käytetään ”haarukkana” ruokailussa. Intialaisia ruokia ovat esimerkiksi tandoorikana, naan-leipä ja kormacurry.

Japanilainen keittiö muodostuu tuoreista ja raikkaista raaka-aineista, joita kypsennetään vähän, jotta maut ja ruokien rakenteet säilyisivät muuttumattomina. Japanilaisen keittiön erityispiirteenä on, että ruoka on kaunista ja se on laitettu kauniisti esille. Japanilaiseen ruokaan kuuluvat riisi, soija, nuudelit, merilevät, vihannekset ja erilaiset lihat. Japanilaisia ruokia ovat esimerkiksi sushit, miso- keitto, tempura ja teriaykikana.

Vietnamilaiseen keittiöön on tullut vaikutteita mm. Kiinasta, Mongoliasta ja Thaimaasta. Ranskalainen ruokakulttuuri on myös antanut omat vaikutteensa siirtomaa-aikana. Vietnamilaiseen keittiöön kuuluu runsas kasvisten, salaattien ja yrttien, kuten sitruunaruohon ja korianterin, käyttö. Vietnamilaisia ruokia ovat esimerkiksi pho-keitto, sitruunaruoho-chilibroileri ja palmusokeri- karamellivanukas.

Lähteet: www.wikipedia.fi, www.maku.fi, Ketola, L. ym. 2001. Ruokamatka Aasiaan. Porvoo: WSOY.