Somalia

Sambuusit

Ainesosat

Taikina:
8 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
1 kg naudan jauhelihaa
3 sipulia
1 purjosipuli
2 paprikaa
1 tl suolaa
valkosipulia

Liima:
2,5 rkl vettä
1 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
1 l öljyä

  • vl
  • l

Valmistusohje

  • 1. Sekoita keskenään taikinan ainekset ja jätä huoneenlämpöön noin 20 minuutiksi.
  • 2. Pyörittele taikinasta pieniä, kämmenen kokoisia palloja.
  • 3. Taputtele pallot tasaisiksi, sipaise pintaan öljyä ja kokoa ne päällekkäin liinan alle.
  • 4. Kauli kaksi pyörykkää päällekkäin yhdessä hyvin ohuiksi, halkaisijaltaan noin 30 cm:n oleviksi levyiksi karjalanpiirakkataikinan tapaan.
  • 5. Pane kuoret uunipellille ja kuivata niitä uunissa 100 asteessa parin minuutin ajan. Älä anna kuorten ruskistua.
  • 6. Taita uunista otetut taikinakuoret puoliksi ja sen jälkeen edelleen puoliksi niin, että avattaessa kuoreen on muodostunut neljä kolmion muotoista palaa.
  • 7. Leikkaa veitsellä palojen viivoja pitkin. Erottele kuoret toisistaan.
  • 8. Sekoita kuorien liimaamiseen tarkoitetut vesi ja vehnäjauhot keskenään tasaiseksi tahnaksi.
  • 9. Taita kolmiot tuutin muotoon ja liimaa sivu kiinni vesi-vehnäjauhouhoseoksella.
  • 10. Paista jauheliha ja sipulit.
  • 11. Lisää kuutioitu paprika ja purjo.
  • 12. Mausta täyte.
  • 13. Täytä kuoret noin ruokalusikallisella täytettä ja sulje kuoret vehnäjauho-vesiseoksella.
  • 14. Uppopaista suljetuttuja sambuusituutteja 1 litrassa kuumaa öljyä, kunnes piiraiden pinta on kauniin ruskea.
  • 15. Öljyn tulee olla todella kuumaa, jotta kuoresta tulee rapea.
  • 16. Nauti sambuusit joko lämpiminä tai huoneenlämpöisinä aterialla tai somalialaisen teen kanssa välipalaksi.